Bezoek historisch Girona

Girona is een middelgrote stad, die op een klein uurtje rijden van Barcelona ligt gevestigd. Maar ook vanuit Frankrijk zit je er in een mum van tijd. Deze oude stad heeft veel te verduren gehad, het is vele malen belegerd geweest. En het is daarom ook zo bijzonder dat de cultuur van de verschillende bewoners en de historie nog zo duidelijk aanwezig zijn in deze stad. Girona, zoals de Catalanen de stad noemen, heeft dit alles te danken aan het stadsbestuur. Sinds een aantal decennia zijn alle historische hoogtepunten gerenoveerd en in ere hersteld, zoals de oude stadsmuren. Je kunt hier nu een wandeling over maken met een schitterend uitzicht over de stad en de omgeving. Ook voor eten kun je je hart ophalen op één van de vele gezellige terrasjes. Zeker tapas liefhebbers komen hier goed aan hun trekken, omdat de gerechten van hoog niveau zijn.

Bezienswaardigheden in Girona

In het historische centrum van Girona kun je nog volledig de geschiedenis op snuiven. In de wijk El Call treft je grote en kleine pleinen aan, die met elkaar verbonden zijn door zeer smalle straatjes. Ontelbare trappen verbinden de straatjes weer met elkaar. Je kunt hier uren rond struinen en de typische Catalaanse winkeltjes bezoeken. In deze Joodse wijk mag je zeker het vroegere Angullana paleis, dat tussen de veertiende en de zeventiende eeuw werd gebouwd, niet missen. Maar ook de Baños Árabes zijn zeker de moeite waard om een bezoek aan te brengen. Deze Arabische badhuizen houden het Moorse verleden hoog. Echter de Imposante La Catedral de Santa Maria is het belangrijkste punt van de hele stad Girone. Eeuwen lang zijn de bouwers bezig geweest om dit pronkstuk in gotische stijl vorm te geven. Ook interessante bezienswaardigheden zijn het museu d’Història en de Sant Pere de Galligants.

Openbaar vervoer

Girona heeft een treinstation en is dan ook eenvoudig met de trein te bereiken. Vanaf het vliegveld kun je ook de bus pakken naar het centrum. Dit kost je voor een enkele reis € 2,60 en voor een retourtje € 5,–. Je kunt elk uur de bus van Rayanair nemen en binnen 25 minuten sta je dan in het hart van Girona. Binnen de stad rijden diverse stadsbussen van de maatschappij Sarfa. De stad heeft een internationaal vliegveld.