Het geweldige Sevilla

Sevilla. De stad van de flamenco muziek. De in Andalusië gelegen stad telt zo’n 1,5 miljoen inwoners. Sevilla heeft een heel wat te bieden, zowel politiek als economisch. Het is een stad voor cultuur en kunst en met een hele eigen geschiedenis. Zelfs zeeschepen kunnen de stad bereiken, zolang ze maar niet te groot van formaat zijn. De stad staat vooral bekend om zijn muziek, de geboorte van de flamenco muziekstijl vond plaats in de wijk Triana. Sevilla staat echter ook nog bekend om zijn eigen aparte dialect, dat niet als officieel gezien mag worden. Beroemd geworden door zijn dialect en dans, heeft deze stad ook nog een zeer bezienswaardig historisch centrum.

De stad is ook bekend om de voetbalclub Sevilla FC. De club is de laatste jaren erg succes in Europa. Het won zowel in 2014 als in 2015 als in 2016 de Europa Cup.

Bezienswaardigheden in Sevilla

Sevilla wordt ook wel ‘stad, waar de zon altijd schijnt’ genoemd. De temperatuur daalt dan ook in de wintermaanden niet onder een gemiddelde temperatuur van 16  ̊C in december en januari. De zomers zijn er droog en heet, de temperatuur kan wel als 50  ̊C aanvoelen. Wil je de lokale bevolking en hun tradities beter leren kennen, dan moet de stad zeker bezoeken tijdens de Semana Santa (heilige week aangrenzend aan Pasen) of de Feria van Sevilla (feestweek in april). Je zult ervaren met hoeveel passie zij hun tradities beleven.

Als je door de straten van het historisch centrum struint is het heel logisch dat je langs het indrukwekkende gemeentehuis loopt, dat aan twee pleinen gelegen is, het Plaza Nueva en het Plaza San Francisco. Dit gemeentehuis werd gebouwd voor de  trouwerij van Karel V met Isabella van Portugal (nicht). Het Plaza San Francisco is het levendigste plein van Sevilla en is tijdens zijn hele geschiedenis meerdere malen van naam veranderd.

Vroeger liep de rivier verder het centrum in en was het huidige Plaza Nueva een Romeinse haven. Er zijn hier dan ook resten van de kade gevonden, maar ook oude schepen.

Maar het historische centrum van Sevilla heeft nog veel meer te bieden. Het museum de Bellas Artes is het een na belangrijkste museum van Spanje. In dit museum is de schone kunst van diverse Spaanse schilders te bewonderen. Bekende werken zijn de Sevilaanse barokwerken uit de 17e eeuw en de Andalusische schilderkunst afkomstig uit de 19e eeuw.

Ben je gek op muziek en dans bezoek dan één van de Flamencoshows. Je kunt dit bezoeken in een bar, maar de passie van de dans en de muziek komt nog meer tot leven in een zogenaamde tablao.

Ook de klokkentoren Giralda is zeker de moeite waard. Deze uit 25 klokken bestaande toren, gebouwd in de 16e eeuw, is ’s avonds prachtig verlicht. Je kunt via een vrij stijl pad bijna de punt van de toren bereiken. Het uitzicht wat je dan hebt, is zo weerzinwekkend mooi, dat je alle moeite die je hebt moeten doen om boven te komen al snel weer vergeten bent.

Ook het Alcázar van Sevilla, de Kathedraal Maria de la Sede en het museum Arqueológico zijn de moeite waard om te bezoeken. Natuurlijk zijn er nog veel meer aantrekkelijke bezienswaardigheden in Sevilla.

Openbaar vervoer in Sevilla

In Sevilla kun je het beste met de metro reizen. In 2009 is er een gigantisch netwerk aangelegd, dat zich meer dan 18 kilometer uitstrekt. Het grootste gedeelte van het metronetwerk ligt ondergronds. Ook rijden er door de hele stad diverse stadsbussen. Wil je een tour langs de bezienswaardigheden van de stad maken, spring dan op de hop-on-hop-off bus.